top of page

 

  1. Welkom

  2. De 4 opvoedingsdoelen

  3. Spelen en speelgoed

  4. Buiten spelen en uitstapjes

  5. Eten

  6. Slapen

  7. Fantasie en Creativiteit

  8. Verzorging en hygiëne

  9. Ziek worden en ziek zijn

  10. Dagindeling

  11. Verzorgingstehuis Berckelbosch

  12. Huisregels van “De 3 Musketiers”

  13. Belonen en corrigeren

  14. Wat moet een vraagouder meenemen

  15. Waar moet een gastouder aan voldoen

  16. Contact

 

1.      Welkom

Ik ben Linda Schalkwijk geboren op 8-1-1983 in Dordrecht waar ik het grootste deel van mijn jeugd heb gewoond. Al heel vroeg wist ik dat ik met kinderen wilde gaan werken. Ik pas al vanaf mijn 10e op mijn buurmeisje en later ook bijna fulltime in een gezin. Na mijn middelbare school ben ik de opleiding sociaal pedagogisch werker gaan doen en wilde in eerste instanties als onderwijsassistent gaan werken. Op het moment dat ik afstudeerde was daar geen werk in te vinden en ben ik in de kinderopvang gaan werken. Wat ik leuker vond als gedacht.  Ik heb de diploma’s SPW3 kinderopvang en SPW4 onderwijsassistent.

In het eerste jaar heb ik op een BSO gestaan maar omdat ik toch liever met kleinere kinderen wilde werken ben ik daarna naar een peutergroep gegaan en ben ik 1 dag op een babygroep gaan werken. Alle leeftijden heb ik dus gehad en ervaring mee.

In 2002 heb ik Jeroen Schalkwijk (18-12-1979) leren kennen. Na 3 jaar zijn we gaan samenwonen in Eindhoven. Ik ben toen in Best bij de Bereboot gaan werken wat later werd overgenomen door Korein. Ik ben daar begonnen op de BSO en later op een babygroep.

In 2013 was er een reorganisatie bij Korein en omdat ik de manier van werken niet meer leuk vond en ik meer tijd aan de kinderen wilde besteden heb ik toen besloten om ontslag te nemen.

In 2014 ben ik toen als gastouder begonnen en doe ik dit werk nog steeds met veel plezier. Ik ben mezelf nog steeds aan het ontwikkelen door cursussen te volgen en me te verdiepen in activiteiten en te kijken wat de kinderen nodig hebben . Ieder kind is uniek en speciaal.

Zelf heb ik 3 kinderen Jordy (14-08-2008), Mike (26-04-2010) en Fay (22-01-2013). Wij wonen samen met papa Jeroen in ons huis. Waar we met veel plezier de kinderen opvangen.

 

2.      De vier opvoedingsdoelen uit de Wet Kinderopvang zoals ik die vorm geven binnen Gastouderopvang “De 3 musketiers”.

 

De bijdrage die kinderopvang levert aan de optimale ontwikkeling van kinderen

Een nadere uitwerking van de pedagogische doelen zoals omschreven in de Wet kinderopvang leidt tot een aantal belangrijke elementen van kinderopvang die een bijdrage leveren aan een optimale ontwikkeling van kinderen. Die kinderopvang zorgt voor: een veilige omgeving, plezier en geborgenheid, verzorging en gezonde leefstijl, speelmogelijkheden, sociale omgang, individuele ontwikkeling, morele ontwikkeling, participatie, extra steun voor kwetsbare kinderen, relatie en afstemming met ouders, signaleren van problemen en samenwerking met basisschool en jeugdzorg

Deze algemene cognitieve en sociaalemotionele ontwikkelingen leggen de basis voor school-specifieke ontwikkeling en talentontwikkeling in een latere fase.

 

De vier opvoedingsdoelen bieden het kader waarbinnen wij ons bewegen binnen onze opvang. Het biedt veiligheid, bescherming, groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.
De vier basisdoelen van Marianne Riksen-Walraven vorm gegeven als een huis.

Emotionele Veiligheid (EV) is de basis om goed te kunnen groeien en ontwikkelen, zoals de fundering van een huis. Een kind kan zich bij ons veilig voelen met vaste leeftijdsgenootjes en vaste gastouder.

Persoonlijke Competentie (PC) is als een muur van een huis. Dit geldt ook voor de

Sociale Competentie (SC) dit is tevens een muur van een huis.

We bouwen samen met het kind aan zijn eigen "muren" binnen onze opvang. Het kind kan persoonlijk en sociaal groeien en bouwen aan zijn eigen ontwikkeling.

Waarden & Normen (W&N) dekt onze Culturele grenzen en alles wat we belangrijk vinden om als een persoon je staande te houden in de maatschappij, als een dak op een huis.

 

 

 

3.      Spelen en Speelgoed

De kinderen spelen binnen in de woonkamer. Er is voldoende speel- ,ontwikkelings-,  knutsel-, en uitdagend materiaal zodat de kinderen zelf  kunnen pakken waarmee ze willen spelen. Ik kijk naar de kinderen waar hun interesse ligt en speel daar ook op in. Als de kinderen bijv. opeens gaan kamperen in hun spel zorg ik dat we een tent in huis krijgen zodat we het spel nog meer kunnen laten leven.  Ook bied ik elke dag een aantal activiteiten aan. De kinderen zijn niet verplicht hieraan mee te doen. Wel probeer ik hun te stimuleren op een speelse en leuke manier om deel te nemen aan de activiteit. Eigen speelgoed kan beter thuis gelaten worden, zodat het niet kapot kan gaan of kwijt geraakt kan worden  door anderen kinderen

 

 

4.      Buiten spelen en uitstapjes

We hebben een tuin met glijbaan en genoeg buitenspeelgoed.  Waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. In de zomer zetten we een groot zwembad op voor de kinderen die zinnelijk zijn om hier lekker in af te kunnen koelen. Voor de kleinere kinderen hebben we in de zomer een watertafel en een zwembadje met een klein laagje water. In het park voor onze deur zijn meerdere speeltuintjes.  Hier spelen we dan ook regelmatig. Als we een stukje verder lopen komen we bij de weilanden waar we naar paarden kunnen kijken en lekker kunnen slootje springen enz.  We lopen op donderdag ook regelmatig naar de markt hier in de buurt en eten daar dan kibbeling.  Ook maken we wel eens uitstapjes. We gaan naar de ‘opa’speeltuin, jump xl, dierenrijk of andere leuke activiteiten die zich hier in de omgeving bevinden. Als hier hoge kosten aan verbonden zijn wil het wel eens zijn dat ik ouders een bijdrage vraag. Doe de kinderen geen nieuwe kleding aan als ze naar de opvang komen. Ze kunnen vies worden. Denk bij regenachtig weer ook aan laarzen en regenjas, in de winter aan warme kleding, snowboots en skipak, en in de zomer aan zwemkleding.

 

5.      Eten

Wij eten zoveel mogelijk op vaste tijdstippen zodat de kinderen ook weten hoe laat het ongeveer is en ze weten hoelang een dag nog duurt. De tijdstippen zijn 9.30-10.00 fruit, 11.30-12.30 lunch 14.30-15.00 koekje of snoepje. Het avond eten is tussen 17.00 en 18.00 de kinderen die er dan nog zijn eten een klein hapje mee zodat ze thuis ook nog mee aan tafel kunnen. Mochten de ouders het niet redden is er altijd een mogelijkheid om mee te eten tegen een kleine vergoeding.

We eten over het algemeen gezonde dingen zoals fruit, brood en een gezonde koek. Wel zijn er uitzonderingen en bakken we een keer friet, eten we pannenkoeken , versieren we eierkoeken enz. Drinken mogen de kinderen zelf kiezen uit water, thee, appelsap, ranja, yogi, melk, chocolademelk. In de middag krijgen de kinderen meestal een klein snoepje of koekje.

Als een kindje een dieet heeft is het de bedoeling dat jezelf voor de voeding zorgt en ik de juiste instructies krijg hoe ik ermee moet omgaan.

De allerkleinste volgen gewoon hun eigen schema.

6.      Slapen

De kinderen slapen op een slaapkamer. In een kinderdagverblijf bedje of ledikant. De grotere kinderen kunnen op de bank even rusten of op een matrasje op de grond.

In de ochtend maak ik vooral de uitstapjes en kan het dus wel eens zijn dat een kindje in de kinderwagen slaapt. Om 12.00 zijn we altijd thuis zodat alle kinderen die naar bed moeten in de middag ook in hun bedje slapen. Elk kindje heeft een vast bedje en een eigen hoes en 'deken'.  Alle kinderen houden zoveel mogelijk hun eigen slaapritme aan wat ze thuis ook gewend zijn. Er zijn dus geen vaste tijden dat ze naar bed gaan.

 

7.      Fantasieën en creativiteit

Ik vind het erg leuk om creatief met de kinderen bezig te zijn. Echter laat ik het wel uit het kind zelf komen en wordt het ook een knutselwerkje van het kind en niet van mij. Het zal er dus niet altijd perfect uit zien. Ik vind het belangrijker dat de kinderen het zelf doen en trots kunnen zijn op het gene wat ze zelf hebben gemaakt.

Ook wat ze knutselen komt eigen altijd vanuit de kinderen. Niet alle activiteiten die we doen zijn zichtbaar voor de ouders. Een hoge toren van duplo bouwen of samen dozen stappelen is voor kinderen ook heel erg leerzaam.

Bij knutselen doen we zoveel mogelijk een schort om zodat we de kleding zoveel mogelijk beschermen, maar uit ervaring weet ik dat het er vaak toch langs gaat. Verf is (ook al staat er dat het uit wasbaar is) jammer genoeg niet altijd uit de kleding te halen ook hierom is het belangrijk oude kleding te dragen die vies mogen worden.

 

8.      Verzorging en hygiëne

Hygiëne is belangrijk om gezond te kunnen leven. Voor en na het eten, na een toiletgebruik en na het buitenspelen wassen we daarom onze handen. Als we binnen spelen doen we de schoenen uit. Zodat de baby’tjes op de grond ook kunnen spelen zonder heel vies te worden. In de winter mag je voor binnen sloffen mee nemen en kan je die ook hier laten staan.

Kinderen met luiers worden hier minimaal 2x per dag verschoont. Rond 10u en 15u hebben we de verschoon- en plasrondes. Alle kinderen die eraan toe zijn gaan dan proberen te plassen. Dit bevorderd ook gelijk de zinnelijkheid van de kinderen. Natuurlijk gebeurd ook dit allemaal op een speelse manier en werk ik met een beloningsysteem. Kinderen krijgen een sticker op een plaskaart als ze een plasje of poepje hebben gedaan.

9.      Ziek worden en ziek zijn.

Alle kinderen worden wel eens ziek.  Het is bij mij in de opvang mogelijk om dan gewoon te komen mits de kinderen op dat moment geen:

-          1 op 1 aandacht nodig hebben omdat ik deze jammer genoeg niet aan de kinderen kan geven.

-          Ze buikgriep hebben.

-          Pijn hebben

Bij besmettelijke ziektes graag overleggen wat raadzaam is of de kinderen wel of niet mogen komen.  Kinderen die echt ziek zijn vinden het fijner om op die momenten bij papa en/of mama te zijn.

Mocht jouw kind ziek worden op een dag dat hij bij mij in de opvang is dan bel ik de ouders op om te overleggen wat we doen. Het kindje kan blijven, mits hij de boven genoemde punten niet heeft.

Mocht jouw kindje medicijnen nodig hebben dan moet je een medicijnverklaringsformulier invullen. Deze is te vinden op de site van het gastouderbureau waarmee ik samenwerk. Zonder dit formulier mag ik de medicijnen niet toedienen.

In noodgevallen probeer ik zo snel mogelijk de ouders en het gastouderbureau op de hoogte te stellen mocht ik naar de huisarts of het ziekenhuis moeten. Daarna vul ik het registratieformulier ongevallen in die door beiden getekend dient te worden.

De gereserveerde uren worden gerekend. Ook als jouw kindje eerder wordt opgehaald.

 

10.  Dagindeling

7.00-8.00                    De kinderen kunnen gebracht worden. De kinderen kunnen dan vrij spelen.

8.15-8.45                    Dan worden mijn eigen kinderen naar school gebracht.

8.45-9.15                    Vrij spelen of een kleine activiteit

9.15-9.30                    Opruimen.

9.30- 10.00                 Fruit eten en wat drinken

10.00-11.30                Vrij spelen, naar buiten, activiteit of naar bed die moeten gaan slapen

11.30-11.45                Opruimen

11.45-12.30                Aan tafel om brood te eten en wat te drinken.

12.30-14.00                Vrij spelen, naar buiten, activiteit of naar bed die moeten gaan slapen

14.00-14.15                Opruimen en de kinderen uit bed die lagen te slapen.

14.15-14.45                Mijn eigen kinderen uit school halen.

14.45-15.15                Koekje/snoepje en wat drinken

15.15-16.00                Vrij spelen, naar buiten, activiteit of naar bed die moeten gaan slapen.

16.00-16.15                Opruimen

16.15-17.30                Activiteiten aan tafel of een gezamenlijke activiteit op de grond

 

Tussen 16.00 en 17.30 worden alle kinderen weer opgehaald. Tussen 12.00-13.00 is het ook

mogelijk om kinderen te brengen en te halen. Verder is het alleen in overleg mogelijk om de rust in de groep zoveel mogelijk te bewaren.

 

11.  Verzorgingstehuis Berckelhof

Samen met kinderopvang Beleef gaan we naar 1x in de 2 weken naar het verzorgingstehuis toe om daar een activiteit te gaan doen samen met de ouderen en de kinderen.

Als er leuke activiteiten zijn waaraan wij kunnen deelnemen worden we erbij betrokken en gaan we er naar toe of we kijken zelf of er leuke activiteiten zijn. Eva en ik zijn daar ook vrijwilligers.

 

12.  Huisregels

Openingstijden

U kunt uw kind brengen tussen 7.00 en 8.00  brengen. Brengen/ophalen tussen 12.00 en 13.00 en  tusssen 16.00 en 18.00 ophalen (van deze tijden mag afgeweken worden in overleg)

Ik ben het hele jaar geopend met uitzondering van:

       * de nationale feestdagen

* mijn eigen vakantie/ vrije dagen

De data van de sluitingsdagen kunt u terug vinden op de website.

 

Uurtarief

Mijn uurtarief is per 1-1-2019 €5.75 per uur. Dit is inclusief luiers, eten,drinken en kleine uitstapjes, voor grote uitstapjes kan het zijn dat ik een vergoeding vraag. Exclusief flesvoeding en gepureerd avond eten. De bureaukosten komen hier nog bij en kunnen per gastouderbureau verschillen.

Ik werk met de volgende bureau’s samen:

  •          Thuis van huis

  •          Gastouderland

  •          Pippelien

  •          4 kids

Alle eigen vrije dagen vakanties en ziekte worden doorberekend alleen op de dagen dat de opvang gesloten en er dus geen opvang geboden kan worden er geen uren gerekend.

Wennen

Uw kind mag twee weken voor de officiële datum 2x 2 uur (9.00 – 11.00) wennen bij “De 3 Musketiers”. Dit om u en uw kind de gelegenheid te bieden kennis te maken met mij en mijn omgeving.

Contracten

Er zijn 3 verschillende contraten:

  • Vast contract: Je heb dan vaste dagen en tijden en al die uren worden dan ook gerekend mits de opvang open is. Minimale afnamen 5 uur per dag.

  • Flexibel contract met gegarandeerd plek: Je betaald dan sowieso 5 uur per dag die je reserveert en heb dan voor de dagen die je reserveert zeker een plekje. Je geeft de uren een maand van te voren door. Alle uren die zijn doorgegeven worden dan gerekend. Komt jouw kindje dan extra of blijft jouw kindje langer worden deze uren erbij op geteld. Uren die later worden doorgegeven dan een maand van te voren kan het zijn dat er geen plek meer is.

  • Flexibel contract: er wordt dan geen plek voor je vrij gehouden, Je kan dan op elk moment vragen of er plaats is, maar je kan alleen komen als de bezetting het toe laat. Je betaald dan ook alleen de uren die jouw kindje is geweest of als er uren gereserveerd worden ook die uren.

 

Afmelden en ophalen

Indien jouw kind niet komt, stel ik het op prijs als je dit voor 8.00 uur meldt zodat ik mijn planning van die dag kan voortzetten. De uren moeten dan wel worden doorbetaald. Dit omdat er die dag een plek voor jouw kind is gereserveerd en er al eten drinken enz voor jouw kindje is gekocht.

Als jouw kind door iemand anders dan de ouders wordt opgehaald, moet je mij hiervan van te voren op de hoogte stellen. Zonder duidelijke afspraken hierover geef ik jouw kind niet mee aan een voor mij onbekende. Kinderen moeten voor de eindtijd worden opgehaald. Indien dat door onvoorziene omstandigheden niet lukt, laat dat dan even weten. De tijd dat jouw kind bij mij extra is wordt wel in rekening gebracht.

 

Verzorging

De broodmaaltijd, het drinken en de tussendoortjes worden door “De 3 musketiers” verzorgd. Hiervoor betaald je niks extra’s. Je dient zelf zorg te dragen voor flesvoeding, en dieetvoeding.

Voor de reserve kleding en overige spullen (speen en/of knuffel) van jouw kind zijn er bij de gastouder mandjes voorzien van naam aanwezig.

 

 

 

Traktatiebeleid

Bij de verjaardag of het afscheid mag uw kind trakteren. Houd rekening met een gezonde keuze.

Dagen ruilen of extra dagen opvang

Bij “De 3 musketiers” is er, zolang er plek is, mogelijkheid voor het ruilen van dagen. Ook kunt u altijd informeren of er een plekje is om een dagje extra te kunnen komen. De uren die u dan extra afneemt worden in rekening gebracht.

Vakanties en vrije dagen:

In September/Oktober geef ik mijn vrije dagen en vakanties door voor het hele jaar de zomervakantie kan nog worden veranderd ivm mijn man zijn werk. Als de opvang gesloten is, betaal je niet.

Eigen vakantie en vrije dagen worden wel in rekening gebracht.

 Informatie ontwikkeling van uw kind

Ik streef ernaar de kinderen 2x per jaar te observeren. Hiervan krijgt u een kopie en n.a.v. deze bevindingen kunt u altijd een gesprek aanvragen.

Huisregels

Binnen de woning van “De 3 musketiers” mag er niet gerookt worden. De kinderen mogen binnen niet rennen en klimmen op de meubels, daar is de tuin en/of speeltuin een uitdaging voor.

Adreswijziging

Bij wijzigingen van uw adres en/of telefoonnummer dient u dit z.s.m. door te geven. U kunt hiervoor ook een e-mail sturen naar gastouderopvangde3musketiers@outlook.com

Privacy

De persoonsgegevens van ouders en/of verzorgers en kinderen, die ‘De 3 musketiers”van u en uw kinderen vraagt en vastlegt, worden niet aan derde verstrekt. U heeft als ouder en/of verzorger recht op inzage in deze gegevens.

Verzekering

Zowel ouder(s)- als gastouders moeten WA-verzekerd zijn. Tevens heeft de gastouder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

 

Overdracht basisschool

Als uw kind de “De 3 musketiers” gaat verlaten, wordt er een overdracht van    gastouder naar basisschool formulier doorgenomen ten behoeve van de overstap van u kind naar de basisschool. Als ouder kunt u dit formulier meenemen bij het intakegesprek op school. Als uw kind in de zomervakantie of aan het eind van het jaar 4 jaar wordt, is verlengen van de opvang wellicht wenselijk. In overleg kunnen we beoordelen of dit mogelijk is.

 

Meningsverschillen

Meningsverschillen worden in eerste instantie door ouder(s) en gastouder zelf besproken. Mochten we er samen niet uitkomen kunnen we hulp vragen van het gastouderbureau.

 

13.  Belonen en corrigeren

Als jouw kind iets goed doet, leuks doet, iets gemaakt heeft, iemand geholpen heeft, beloon ik het kind door positieve aandacht, zoals een compliment, een duim omhoog, een applaus of een knuffel, of het kind mag zijn favoriete bezigheid doen.

Ik help het zelfvertrouwen van de kinderen te ontwikkelen, door hen positieve aandacht en complimenten te geven. Ik stimuleer de kinderen om zelf(standig) iets te doen, om iets tenminste te proberen. Ik ben enthousiast als een kind iets op zijn eigen wijze doet of probeert. Op deze wijze stimuleer ik gewenst gedrag.

Vanzelfsprekend zijn er ook momenten waarop een kind gedrag vertoont dat ik niet goed vind. Dan zal ik pedagogisch reageren bijv. door het kind aan te spreken, uit zijn spel te halen met als doel het ongewenste gedrag uit te doven. In de beleving van het kind wordt het gecorrigeerd.

14.  Wat moet een vraagouder meenemen

*reserve kleding

*knuffel/speen

*flessen en poedercupjes of borstvoeding voorzien van naam

*eventuele medicatie en dieet voeding

*communicatie schrift/boekje voor kinderen tot 1 jaar

 

 

15.  Waar moet een gastouder aan voldoen

1 – Jaarlijkse Risico Inventarisatie

2 – EHBO voor kinderen en jaarlijks op herhaling

3 – Certificaat goed gastouderschap of het diploma helpende welzijn niveau 2 of   gelijkwaardig diploma

4 – VOG voor gastouder en alle inwonende huisgenoten van 18 jaar en ouder

 

16.  Contact

Linda Schalkwijk

Bussele 18

5641PA Eindhoven

0646404932

Gastouderopvangde3musketiers@outlook.com

bottom of page